Sakari Vainikka Non sum qualis eram.

Dosentin karhunpalvelus

Dosentti Luukkasen vireillepanemassa kansalaisaloitteessa ”Kansainvälisen GCM-sopimuksen hyväksynnän mitätöimiseksi Suomessa” vaaditaan, että ”säädetään laki GCM:stä, jossa todetaan, että kyseinen sopimus on tuotu virheellisesti Suomen yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja on sitä kautta Suomessa kaikilta osiltaan toimivallan ulkopuolella. Sitä ei saa käyttää minkäänlaisena oikeuslähteenä eikä siihen saa vedota Suomen ulko- tai sisäpolitiikkaa määriteltäessä”.

 

Mitä tapahtuu, jos Luukkasen aloite tulee Eduskunnan käsiteltäväksi? Sipilän, Soinin ja Orpon triumviraatti ei tule koskaan hyväksymään sitä, että Suomen Eduskunta nousisi vastustamaan Mutti Merkelin tahtoa. Eduskunta joutuu siis päättämään, että GCM-sopimus on syntynyt täysin laillisen prosessin tuloksena, minkä jälkeen kyseisen julistuksen painoarvo onkin aivan jotain muuta, kuin mitä se nyt on.

 

Raamattua tuntevana henkilönä Luukkasen kannattaisi noudattaa Jeesuksen opetusta: ”Olkaa viisaita kuin käärmeet ja viattomia kuin kyyhkyset” (Matt. 10:16).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Sakari Vainikka: "Eduskunta joutuu siis päättämään, että GCM-sopimus on syntynyt täysin laillisen prosessin tuloksena, minkä jälkeen kyseisen julistuksen painoarvo onkin aivan jotain muuta, kuin mitä se nyt on." Vainikan esittämä uhkakuva on mitä ilmeisimmin perusteeton.

Mikäli GCM-kompaktia vastustava kansalaisaloite tulisi eduskunnan käsittelyyn, ei sen (siis GCM:n) painoarvo tai sitovuus Suomen osalta muuttuisi yhtään suuremmaksi siitä, minkä sen nyt sanotaan olevan. Marokko-julistus on adoptoitu ja vahvistettu siinä muodossa kuin se oli 10.12.2018 Marrakeshin 'Intergovernmental Conference 2018':ssa. Ja kuten yleisesti väitetään GCM ei ainakaan välittömästi sido Suomea mihinkään uusiin konkreettisiin linjauksiin.

Mahdollinen eduskuntakäsittely voisi periaatteessa johtaa GCM:n hyväksynnän mitätöimiseen kuten kansalaisaloitteessa esitetään. Niin tuskin tulee tapahtumaan.

Mutta yksi merkittävä vaikutus tuosta käsittelystä seuraisi: GCM:n taustat, sen perimmäinen merkitys ja todellinen substanssi sekä tähtäin tulisivat viimeistään silloin päivänvaloon ja kansan tietoisuuteen. Kompaktiin upotettu Troijan hevonen - massamuuttoa helpottavat yhteiset periaatteet "tulevan pakon edessä" - saataisiin esiin.

Massamuuton tuleville aalloille ei kenties ole paljoa tehtävissä. Mutta rehellistä olisi tunnustaa, että GCM:n perustarkoitus on auttaa valtioita nostamaan kaaoksen koittaessa hallitusti kädet pystyyn ja ohjailla muuttoaaltoja, kun siirtolaisuuden padot murtuvat. Viisaampi ratkaisu olisi keskittyä niihin juurisyihin, joista massamuutto saa alkunsa.

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

Ajatukseni oli, että kun GCM-sopimus kierrätetään Eduskunnan kautta, se muuttuu de facto hallinnollisesta toimenpiteestä osaksi lainsäädäntöä, jolloin sen merkitys nousee uudelle tasolle. Missään tapauksessa en usko Luukkasen olevan niin naiivi, että hän pitää mahdollisena kansalaisaloitteensa läpimenoa Eduskunnassa. Voihan olla, että koko aloitteen tarkoitus on herättää kansalaiset vaalien lähestyessä huomaamaan, millaiseen todellisuuteen me olemme kansakuntana menossa.

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Kommentoija mm ei ilmeisesti ole lukenut tai ymmärtänyt GSM -asiakirjaa. Salaliittoteoriat, omasta mielikuvituksesta keksityt ”perimmäiset tarkoitukset” ovat varmaan hauska harrastus omassa päässä, mutta kannattaisi hieman miettiä ennen kuin tuo julki omia harhakuviaan. Vaikka kuinka luulisi olevansa hyvällä asialla.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Oletan, että Immonen seuraa uutisvirtaa ja on suurin piirtein perillä niistä poliittisista, taloudellisista ja ilmastollisista realiteeteista, jotka vallitsevat Aasian ja Afrikan mantereilla. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan maailmanlaajuisesti yli 68 miljoonaa ihmistä oli paossa vuonna 2017. Määrä oli voimakkaassa kasvussa.

”Olemme käännekohdassa, jossa pakolaisuuden onnistunut globaalinen hallinta edellyttää uutta ja paljon kokonaisvaltaisempaa lähestymistapaa, jotta maat ja yhteisöt eivät joudu käsittelemään asiaa yksin”, Yhdistyneiden Kansakuntien pakolaisasiain päävaltuutettu Filippo Grandi totesi. https://www.unhcr.org/neu/fi/18798-pakkosiirtolais...

Pakolaisuuden ja siirtolaisuuden syyt ovat lisääntymässä - eivät suinkaan vähenemässä. Nämä asiat eivät rajoitu Immosen tai Marttilan pääkoppaan. Ne eivät ole kenenkään harhakuvia tai salaliittoharrastuksia. Ne ovat äärimmäisen kovaa todellisuutta ja hyvin pitkälle aitoa ihmisten hätää.

Ei siis ole epäilystäkään siitä, etteivätkö GCM:ssä käsitellyt asiat tule konkretisoitumaan lähivuosina. Pakolaisten ja maahanmuuttajien/siirtolaisten määrä tulee kasvamaan ja uusia ratkaisuja tarvitaan. Miltä osin Jyrki Immonen ehkä on eri mieltä?

Kommentissani #1 halusin lyhyesti tuoda esille sitä globaalin tason isoa kuvaa, joka on varmasti kaikkien valveutuneitten ihmisten nähtävissä. Ympäripyöreä Marokon kompakti, hyväntahtoinen Marrakeshin kommunikea, joka "ei sido ketään", on vain savuverhoa, jonka takana olevaa todellista megauhkaa ei vielä haluta myöntää. Joku käyttää termiä 'kiva puhe' ja sitä GCM-de-facto-hämäys omalla tavallaan edustaa. Hämmennys vain kasvaa, kun varsinaista kissaa ei uskalleta nostaa avoimesti pöydälle.

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen Vastaus kommenttiin #4

Kyllä tämmöinen tyhmempikin ihminen ymmärtää että meillä on maapalolla ongelma. GSM on yksi yritys ratkaista hieman ongelmaa eikä mikään savuverho. En itse usko ko. julistuksen auttavan mihinkään, perimmäiset ongelman syyt ovat tosiaan ihan muissa asioissa, kuten ihmisen äärimmäisessä itsekkyydessä ja tyhmyydessä joista pakolaisuuden synnyttävät sodat ja perikato aiheuttavat.
Epäilen kuitenkin vankasti että jos pakolaiset olisivat johonkin muuhun uskontokuntaan kuuluvia kuin nyt sattumalta ovat, puheet olisivat tietyissä piireissä toisenlaisia. Mutta se onkin vain omassa päässäni kehitelty ajatus.

Toimituksen poiminnat