Sakari Vainikka Non sum qualis eram.

Globaali vaatimus

Hallitustunnustelijan ensimmäinen kysymys oli nykykielellä sanottuna aika päräyttävä: ”Oletteko sitoutuneet globaalisti ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseen 1,5 asteeseen?” Voiko muka joku suomalainen eduskuntapuolue sitoutua maailmanlaajuisesti yhtään mihinkään saati sitten tällaiseen asiaan, jossa Suomen globaali vaikutus on yhden prosentin luokkaa? Luulisin, että ainoa puolue, joka pystyisi tähän rehellisesti vastaamaan on Sari Essayahin kristilliset, jotka voisivat luvata rukoilla asian puolesta koko hallituskauden ajan.

 

Jos Kokoomus väen väkisin pyrkii samaan hallitukseen Rinteen demarien kanssa, se tekisi suuren palveluksen isänmaalle ja itselleen vaatimalla ympäristöministerin pallille Eija-Riitta Korholan, joka on ilmastokysymyksissä yksi harvoja suomalaisia kansainvälisen tason asiantuntijoita, ja joka tuntuu muutenkin olevan jokseenkin täysjärkinen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ei ole kielletty suuria ajattelemasta. Mitään erityistä arvostelukykyä ei tällainen haaveilu tosin osoita.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Varsinkin, kun hiilidioksidilla ei ole juurikaan vaikutusta ilmaston muutumiseen. Turhaa jankkaamista, jostain lämpötilasta, johon ihmiskunta ei voi vaikuttaa. Polttavampia kysymyksiä olisivat väestönkasvu ja muun elollisen, siis myös ruokamme, selviäminen sen rinnalla sekä halpojen fossiilisten polttoaineiden riittävyys aineelliseen elintasoomme nähden.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Varsinkin, kun hiilidioksidilla ei ole juurikaan vaikutusta ilmaston muutumiseen."

Geologien kartoittama maailmanhistoria, fysiikan lait ja aurinkokuntamme kiviplaneettojen lämpötilat todistavat päinvastaista. Kannattaisi palata takaisin koulun penkille tai käydä kirjastossa jos on noin vakavia puutteita luonnontieteissä.

Se on perustason yleissivistystä tietää, että ilman kasvihuoneilmiötä maapallo olisi käytännössä jäässä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Millä tavalla aina lässytyksen aiheena oleva tasa-arvo toteutuu Suomessa niiden kohdalla, jotka ajavat kalliilla hybrideillä/sähköautoilla? Ensin auton ostaja saa suuren verohyödyn (pitää muuten olla Suomessa kohtalaisen varakas pystyäkseen ostamaan esimerkiksi Teslan). Sitten ajoneuvon akku ladataan julkisissa latauspisteissä ilmaiseksi. Myös useat työpaikat tarjoavat tämän mahdollisuuden ainakin adapterin kautta. Mitenkäs noissa kauppakeskuksissa? Saako asiakaspaikoilla ilmaisen sähkön?

Joku nämäkin” ilmaisuudet” maksaa. Mutta maailma pelastuu, eikä Suomi ole ilmastohylkiö.

En asu Suomessa, mutta hölmöläisten touhua on hauska seurata.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Hallitustunnustelijan ensimmäinen kysymys oli nykykielellä sanottuna aika päräyttävä: Oletteko sitoutuneet globaalisti ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseen 1,5 asteeseen?”

Sellaiselle puolueelle joka suoraan ilmoittaa olevansa moiseen sitoutunut, järkevä hallitustunnustelijan olisi syytä ilmoittaa, että hallitukseen ei voida ottaa puoluetta, jolla ei ole minkäänlaista realistista käsitystä Suomen todellisista vaikutusmahdollisuuksita eikä myöskään sellaista puoluetta, joka lupailee holtittomasti mitä tahansa, minkä kuvittelee kysyjää miellyttävän.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Jopa kyllä.
Ainahan sitä kysyä saa jos kantti kestää kysyä absurdeja. Vastuu siirtyy vastaajalle siitä, mitä vastaaja vastaa.

Kysyjän pysyvälle vastuulle kyllä jää se, ettei kysyjä kysy kysymyksistä aktuelleinta, vaikuttavinta ja tärkeintä:

Mikä on puolueenne näkemys Suomen talouden tilasta ja sen vaatimista toimenpiteistä?

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

Tuli tuossa aamutohinassa tehtyä pilkkuvirhe: Suomen osuus maailman ilmastopäästöistä ei tietenkään ole prosentin vaan promillen luokkaa. Rinteen kysymys muistuttaa antiikin sofistien "joko olet päässyt eroon sarvestasi" -kysymystä, johon on kovin vaikea vastata myöntävästi tai kieltävästi.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

”Oletteko sitoutuneet globaalisti ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseen 1,5 asteeseen?”

- Jos kaikki vastaavat kieltävästi, muodostaako Rinne SDP:n vähemmistöhallituksen, vai siirtyykö tunnusteluvuoro jollekin toiselle puolueelle?

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Toivottavasti siirtyy ja se olisi Rinteen ja demarien etu. Sitoutuahan aina voi mutta koska siihen ei Suomi voi globaalisti vaikuttaa, ei sellaiseen sitoutuminen, mihin ei voi vaikuttaa ja joka ei varmasti toteudu, ainakaan herätä luottamusta.

Jälleen persut oikeassa!!!!!

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Voiko muka joku suomalainen eduskuntapuolue sitoutua maailmanlaajuisesti yhtään mihinkään saati sitten tällaiseen asiaan, jossa Suomen globaali vaikutus on yhden prosentin luokkaa?"

Tietysti voi kun sen 99% hoitaa muut kansainväliseen sopimukseen sitoutuneet.

Toimituksen poiminnat